FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Malo jonsko ostrvo Itaka, sačuvano je od agresivnog turizma, zbog čega ga uglavnom posećuju oni koji tamo imaju familiju ili prijatelje. Sinonim je za mir, tišinu i bezbroj prelepih plaža, što znači da ćete na plaži često da budete potpuno sami.

Odisej i sirene

Matična luka i postojbina kralja Itake, Odiseja, legendarnog grčkog junaka i moreplovca, koji je posle pobede nad Trojancima 10 godina plovio grčkim morima. Njegove pustolovine na povratku kući opisuje čuveni Homerov ep “Odiseja”.

Itaka

Glavno mesto Itake je Vati, idilična luka na kraju dugog zaliva u kojoj živi većina stanovnika ostrva. Uz veliki trud stanovnici su propisima uspeli da sačuvaju autentičnost gradnje na Itaki. Zato je zadržala duh ribarskog sela, a čak je i paleta boja fasada ograničena na tradicionalne boje ostrva.

Luka Vati, Itaka

Čini nam se kao da smo izašli iz vremeplova, a ne sa naše jahte, jer život kao da vekovima stoji u mestu, stanovnici i dalje gaje masline, drže koze i ovce i idu u ribarenje.

Zaliv Aetos, duboko zalazi u ostrvo i deli ga na dva dela, severno i južno. Na severu su turistička odmarališta, dok je jug veza sa istorijom i načinom života ostrvljana koji nisu ušli u trku za novcem.

Itaka zaliv

Na severu je jedno od najstarijih sela Egzogi. Kuće iz 18. veka, poneke puste, ali vizantijska crkva Agia Marina, bela sa neboplavom kupolom, odoleva prohujalim vremenima.

Itaka, Agia Marina crkvica

Filiatro, šljunkovita plaža sa plitkom i toplom vodom i prirodan hlad maslina je najposećenija na ostrvu. Polis je luka u malom zalivu na zapadnoj obali sa belom šljunkovitom plažom, a na severu je Stavros, plaža poznata po Odisejevoj bisti.

Itaka Filiatro plaza

Agios Lanis je prelepa mala plaža sa peskom zlatne boje i bistrom vodom. Na severnom vrhu ostrva je plaža Afales, teško pristupačna sa kopna, otkriva svoje čari samo iskusnim jedriličarima.

Marmakes, od grčke reči za mermer, prelepa plaža posuta belim šljunkom pravi je kontrast tirkiznom moru i zelenilu koje je okružuje.

Itaka, biser tradicije i netaknute prirode u Jonskom moru, svoje najlepše tajne čuva za jedriličare. Nama će ih otkriti kada joj budemo prišli tiho, samo s vetrom u jedrima. Zato pogledajte program jedrenja Jonsko more, koji obuhvata i obilazak ovog ostrva.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail