Postani Skiper Kluba Kapetana

7 dana obuke na jedrilici i međunarodno priznata Skiperska dozvola

PRAKTIČNA OBUKA I POLAGANJE U GRČKOJ

Ko je jednom doživeo da mu vetar napuni jedra i osetio kako jedrilica zbog toga počinje da klizi po vodi i ubrzava, teško da to može da uporedi sa nečim drugim u životu. Ima nešto uzubudljivo i oslobađajuće u činjenici da koristite prirodu i vetar da biste ste se kretali tamo gde vi želite.

Kada ovladate veštinom jedrenja, onda ne samo da više ne morate da iznajmljujete skipera za svoja putovanja, već možete i da radite kao skiper.

 Osim zadovoljstva samostalnog upravljanja jedrilicom, ostvarićete i uštedu na svim sledećim jedrenjima, jer se usluga skipera kreće od 100 do 150 evra po danu jedrenja. Posle prvog samostalnog jedrenja, uloženo se vraća a zauvek ostaje stečeno znanje, dozvola i uživanje na svim budućim jedrenjima.

Većina skipera su poslovni ljudi koji se tokom godine bave svojom glavnom profesijom, a na moru i jedrenju provedu nekoliko nedelja, spajajući lepo i korisno.

Zakazani datumi praktične obuke JESEN 2021 :

 
I SMENA: 11. Septembar 2021.
II SMENA: 18. Septembar 2021.
III SMENA: 25. Septembar 2021.
IV SMENA: 02. Oktobar 2021. 
 
* Smena 25. Septembar 2021 se održava u sklopu Regate Prijateljstva i cena za ovu smenu je 850 eur. ( više o regati pogledajte ovde )
 
Vidimo se u Volosu!

 

 

Ako ne možete da uskladite termine obuke sa svojim obavezama, obratite nam se jer imamo rešenje i za vas.

PROGRAM ŠKOLE

Obuka se sastoji od:
 • teorijske obuke: na jedrilici, sa obezbeđenom potrebnom literaturom, navigacionom opremom i uređajima
 • pojedinačne praktične obuke: kroz vežbe jedrenja i navigacije, da bi se odmah uvežbala stečena teorijska znanja
Program škole pokriva sledeće oblasti:
 • NA JEDRILICI (delovi jedrilice, palubna oprema, jarbol i jedra, podigači, škote i ostali konopi, kormilo i kobilica, motor)
 • OSNOVNI ČVOROVI (vez na bitvu, pašnjak, osmica, vrzni uzao)
 • PRISTAJANJE I ISPLOVLJAVANJE (pristajanje krmom, isplovljavanje sa krmenog veza, pristajanje bokom, isplovljavanje sa bočnog veza, sidrenje)
 • JEDRENJE (podizanje i spuštanje jedara, vrste jedrenja u odnosu na vetar, osnovni manevar – tak, podešavanje jedara, navigacija)
 • NOĆNO JEDRENJE (isplovljavanje, plovidba i uplovljavanje u marinu, noć na sidru, navigacija)
 • SUSRET S DRUGIM BRODOM (pravila izbegavanja sudara na moru, navigacijska brodska svetla)
 • SPASAVANJE I PRVA POMOĆ NA MORU, BEZBEDNOST I SIGNALIZACIJA
 • NAJČEŠĆI TEHNIČKI PROBLEMI NA JEDRILICI I KAKO IH REŠITI

MESTO ODRŽAVANJA ŠKOLE

Škola za skipere traje 7 dana, a održava se u luci Volos, trećoj luci po veličini u Grčkoj, u Pagasitičkom zalivu.

Volos je glavni grad grčkog okruga Magnezija, a nalazi se samo 10 km od najvažnijeg državnog puta Solun – Atina. Sa morem u podnožju, planinom Pelion u zaleđu, opuštenom atmosferom morskog mesta u kombinaciji sa gradskom vrevom njegovih 150000 stanovnika, bogatom istorijom i savremenim izgledom, Volos je jedan od atraktivnijih grčkih gradova koji, ako još uvek niste, zaista vredi da posetite.

Ono što ga čini idelanim mestom za održavanje škole za skipere jeste vetar koji u kasno proleće i ranu jesen duva skoro svakodnevno, i to jačinom koja je sasvim dovoljna za početnike i manje iskusne u jedrenju. Zaliv je dovoljno veliki po njemu možemo da slobodno jedrimo, saobraćaj je dovoljno gust da se iskusi i provežba mimoilaženje sa manjim i većim brodovima, a ima i puno zgodnih mesta na kojima možemo da pristanemo i napravimo predah. I na kraju, izlaskom iz Pagasitičkog zaliva ulazite u teritoriju severnih Sporada koje čine ostrva Skijatos, Skopelos, Alonisos i Kira Panagia, što su omiljene destinacije jedriličara, bez obzira na iskustvo.

INSTRUKTORI JEDRENJA

Kroz školu za skipere svoje veliko iskustvo i znanje vam prenose skiperi i međunarodni instruktori kojima je jedrenje profesija.

Zoran Sail Živković – srpski skiper, instruktor i osnivač Kluba Kapetana

Iako se kaže da na moru nikada nisi video i prošao sve, naš glavni instruktor i skiper je prošao mnogo. Nekoliko puta je preplovio Atlantik, radio je na čarterima na Karibima, regate su bile samo zagrevanje za isporuku jedrilica preko okeana, da bi se skrasio u grčkim morima poslednjih 15 godina.

Kapetan Džon III – grčki skiper i instruktor

Živa legenda jedrenja u Grčkoj koji je u svojoj 72 godini i dalje aktivan na moru. Kao skiper i instruktor prenosi iskustvo i znanje budućim skiperima i zaljubljenicima u jedrenje. Dugo je držao zvanje prvaka sveta u vezivanju čvorova, a poznat je i kao graditelj replika starih jedrenjaka na tradicionalan način. Mi mislimo da je on na moru doživeo sve, ali on nas ispravlja i uz osmeh kaže “skoro sve”.

Nikos D. i Nikos S. – grčki skiperi i instruktori

Osnivači i predsednici jedriličarskog kluba i internacionalne škole jedrenja u Larisi. Instruktori i specijalisti za dnevnu i noćnu navigaciju, saobraćaj na moru i regatno jedrenje.

JEDRILICE ZA OBUKU

Praktična obuka i vežbe se izvode na jedrilicama:
 • dužine od 40 do 45 fita (12 do 15 metara)
 • opremljenim kao i čarter jedrilice (GPS-plotter, autopilot, wind/depth/speed instrumenti)
 • Bavaria 40, Jeanneau 41, Benetau 46

MEĐUNARODNA DOZVOLA ZA JEDRENJAKE DUŽINE DO 56 FITA

Svaka država određuje propise plovidbe u svojim teritorijalnim vodama. Države takođe međusobnim ugovorima i članstvom u asocijacijama usklađuju svoje propise i neophodne dozvole za plovidbu. Grčka kao pomorska sila ima ugovore sa najvećim brojem država, zbog čega je dozvola izdata u Grčkoj jedna od najpriznatijih u svetu.

Spisak država koje priznaju Grčku dozvolu je veoma dugačak, a neke od njih za koje su naši polaznici najviše zainteresovani su: Rusija, SAD, Indonezija, Australija, Kanada, Italija, Malta, Španija, Portugalija, Turska, Izrael..  Svako ko se ozbiljno bavi jedrenjem će vam preporučiti da proverite propise države u kojoj nameravate da jedrite, a to vam predlažemo i mi: uvek proverite.

Dozvola nema neki vid ograničenja poput ograničenja na određenu udaljenost od obale, dnevno ili noćno jedrenje i slično. Jedino je ograničenje u dužini jedrilice i glasi: može se upravljati jedrilicom dužine do 56 fita. Dozvola važi za samo upravljanje plovilima sa jedrom (jedrilice, katamarani), a ne važi za motorne čamce, motorne jahte i druga plovila koja ne poseduju jedro.

škola jedrenja

CENA ŠKOLE I POPUST ZA RANU PRIJAVU

U cenu škole za skipere ulaze:

 • Skripta od 40 strana sa osnovima jedrenja na srpskom jeziku, u elektronskoj formi (skraćeni prikaz skripte možete preuzeti ovde)
 • Teorijska obuka na jedrilici, prema programu škole
 • Pojedinačna praktična obuka i vežbe jedrenja i navigacije, prema programu škole
 • Završni ispit pred komisijom internacionalne grčke škole jedrenja
 • Međunarodno priznata dozvola za skipera
 • Smeštaj 7 noći na jedrilici u dvokrevetnoj kabini (tokom trajanja obuke se živi, radi i uči na jedrilici i u realnim situacijama i uslovima na moru)
 • Troškovi vezani za obuku (takse, gorivo, tehnička voda, oprema i materijali potrebni za vršenje obuke)

REDOVNA CENA

za prijave do 01.09.2021.
EUR750

PUNA CENA

za prijave posle 01.09.2021.
EUR800

Cena ne obuhvata:

 • Transfer od Srbije do Grčke (moguć je dogovor oko zajedničkog putovanja u cilju smanjenja i podele troškova)
 • Ishranu tokom obuke
 • Individualne troškove
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje

DODATNE MOGUĆNOSTI

Čest je slučaj da naši polaznici škole žele da sa sobom u školu za skipere povedu još nekoga (prijatelja ili partnera) kako bi sa tom osobom podelili iskustvo i avanturu na jedrenju. Ili bi voleli da njima bliska osoba nauči osnovne mornarske veštine, kako bi kasnije mogli da zajedno jedre.

Neki polaznici žele veći komfor tokom škole, što podrazumeva da imaju jednu dvokrevetnu kabinu samo za sebe. Takođe se dešava da polaznici škole imaju neko prethodno iskustvo i znanje u jedrenju, koje hoće da upotpune i utvrde, a nemaju potrebu da istom prilikom dobiju i dozvolu.

Možemo da vam ponudimo još i:

 • Mogućnost da povedete još jednu osobu sa sobom koja neće pohađati nikakvu obuku (350 evra)
 • Mogućnost da povedete još jednu osobu sa sobom koja će naučiti osnovne mornarske veštine (450 evra)
 • Smeštaj u jednokrevetnoj kabini (300 evra)
 • Obuku za skipera, bez polaganja ispita i izdavanja međunarodne dozvole (500 evra)
 • Usavršavanje ranije stečene veštine jedrenja (450 evra)
 • Prikupljanje miljaže u jedrenju (cena na upit)
 • Priprema i polaganje ispita za RYA sertifikate za skipere (na upit)

ZAINTERESOVANI?

Prolećne smene 2021 škole za skipere se održavaju:
11. Sep. 2021. (I smena)
18. Sep 2021. (II smena)
25. Sep 2021. (III smena) *

Prijavite se putem mejl forme, rezervišite svoje mesto na vreme!

Ili pozovite  na 060/0333-001 i lako ćemo uskladiti želje i mogućnosti.

Ako kojim slučajem ne možete da uskladite termine obuke sa svojim obavezama, obratite nam se jer imamo rešenje i za vas.

3 + 15 =

Z@branjeno kopiranje sadržaja i delova sadržaja bez saglasnosti Kluba Kapetana! Pitajte, dozvolićemo. 

Regata 2019