FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Alonisos, Skopelos, Skijatos, i Skiros su samo neka od ostrva prelepih Sporada. Poznati su po gustoj vegetaciji i najčistijem moru u Evropi.

Evo zašto ih još treba posetiti…

 

 

Skiatos

Skijatos, Grčka

SKIJATOS,  Zovu ga Mikonos Sporada. Plaže su na najvisem nivou, a noćni život najbolji u okruženju. Iako na Skiatosu ima samo 15km asfaltiranog puta I vozi samo jedna bus linija na svakih 15min do najskrovitijih kutaka ostrva se lako stiže skuterom a u našem slučaju mnogo komfornije našom jedrilicom. S obzirom da na Skiatosu živi mnogo stranaca, vredi posetiti ga i van sezone jer je ostrvo i dalje živo. Tako da nije čudno ako u taverni do Vas ispija piće neka od svetskih zvezda jet seta.  Grad Skiatos prepun je taverni, a naročito su dobre one pored sahat kule, kao i one kod stare luke. Glavni specijaliteti su salata horiotiki, muzgavci na žaru, dagnje, ali i pečena jagnjetina i sveža riba. Mešavina starog grada , moderne usluge i kristalno čistog mora , hlada borovine na plaži je kombinacija kojoj niko ne može odoleti a retki uspeju okusiti sve čari koje ono pruža. Plaža najbliža gradu Skiatosu je Megali Amos i zbog toga je krcata turistima, ali i tavernama. Od mirnijih plaža najbolja je Tzaneria, poznata i kao Nostos. Smeštena je u tihoj uvali, na početku poluostrva Kalamaki. A za nas koji na plažu dolazimo jedrilicom, pa šta da vam kažem to je kao kada pitate pesnika koju pesmu najviše voli…

 

alonisos-grcka-jedrenje

Alonisos, Grčka

Alonissos. Borova šuma i predivno more. Alonisos je popularan među putnicima koji ne žele da gledaju druge turiste i koji traže samo odmor i opuštanje. Nekadašnji glavni grad ostrva, Liadromia ili Chora, danas je živopisno selo sa belim tradicionalnim kućama i uskim popločanim ulicama. Liardomia je teško oštećena u zemljotresu 1965. i tada su mnogi lokalci napustili gradić i nastanili se u obližnjem selu Patitiri. Svoje kuće u Liardomiji prodali su strancima, koji su ih zatim renovirali. Patitiri je danas glavni grad Alonisosa i tu živi najveći broj ostrvljana, njih oko 4 000.  Alonisos ima nekoliko fantastičnih plaža i uvala, a voda je izuzetno čista. Ostrvo ima bogatu istoriju i zanimljive antičke, ali i vizantijske lokalitete. U blizini Alonisosa nalazi se ostrvce Peristera koje vredi posetiti zbog dobrih plaža, a nešto dalje je Kira Panagia, sa manastirom koji treba posetiti I netaknutom prirodom koju treba doživeti. Vode oko Alonisosa su i stanište najređe foke na svetu, poznate kao sredozemna medvedica.

 

Skopelos

Skopelos, Grčka

Skopelos važi za najzelenijne ostrvo na Egejskom moru. Još uvek nije previše popularno i ne vrvi od turista što pogoduje pravim ljubiteljima mora , plaže I prirode. Ovo ostrvo je nekada bilo Krićanska kolonija, tako da ima zanimljivih antičkih ruševina. Pored toga, na Skopelosu ima oko 360 crkava, manastira i opatija. Iako ovde ima mnogo engleskih penzionera, tako da nije baš za lud provod kao na obližnjem Skiatosu, noćni život na Skopelosu je ipak OK iako mirnijeg tipa. Iznad Lutrakija, na strmoj litici, smešten je neverovatno živopisan gradić Glosa, odakle puca pogled na more. Uličice su uske i krivudave. Od Lutrakija se nastavlja preko severne obale ostrva do grada Skopelosa, koji je vrlo atraktivan, sa belo okrečenim kućama i plavim krovovima. Širi se ka brdu iznad luke, gde vijugaju uske kaldrmisane ulice. Preko puta grada, sa druge strane zaliva, vidi se nekoliko brdskih manastira, do kojih prvo vodi pristojan asfaltni put, a zatim počinje makadam koji vodi do vrha planine Palouki. Jedini nedostatak odsedanja u gradu Skopelosu je što su dobre plaže relativno daleko.A najveća prednost je to sto mi dolazimo jahtom pa su nama lako dostupne skrivene lepote Skopelosa. Gradska plaža je blizu, ali se nalazi pored same luke i nije baš privlačna. Plaža najbliža gradu je Stafilos i tu ima najviše ljudi. Sa druge strane Stafilosa, preko stena, nalazi se nezvanična nudistička plaža Velanio. Najpopularnija plaža na ostrvu je Milia, koja se nalazi na istočnom delu ostrva. A mi cemo posetiti lepote koje se nemogu doseći s kopna.Na južnom delu Skopelosa je selo Agnodas sa odličnim tavernama i prijatnom plažicom. Naravno ti je plaža i crkvica koja je postala popularna snimanjem filma Mama Mia. Ipak ako su Pirs Brosnan i Meril Strip tamo uživali, pa i mi ćemo se “nekako snaći” ..

Skiros-grcka-jedrenje

Skiros, Grčka

Skiros je najveće ostrvo među Sporadima, ali zahvaljujući udaljenosti od aerodroma i najmanje naruženo ,,industrijskim,, turizmom. Nalazi se blizu ostrva Evia (najvećeg ostrva u Grčkoj), koje je neposredno naspram naše polazne luke Volos. Severni deo ostrva je pokriven šumom, a tu se nalazi i najviša tačka na Skirosu (903 m), dok je južna polovina gola i stenovita. Feriboti iz Evije stižu u luku Linaria, funkcionalno ribarsko selo, u čijoj blizini se nalazi skrivena plaža Aheronnas, kao i ostrvce Skyros Goula koje ima nekoliko atraktivnih plaža i zanimljive pećine. Desetak kilometara od Linarije, ka unutrašnjosti, nalazi se Skiros ili Chora, glavni grad ostrva. Tu je i tvrđava Kastro, iz perioda mletačke okupacije od 13. do 15. veka. Gradić je vrlo zanimljiv, sa lavirintom uskih kaldrmisanih ulica i blješteće belih kuća.  Neposredno ispod Kore, je mesto Magazia sa ogromnim peščanim plažama. Magazia je ime dobila za vreme Mletaka koji su tu skladištili barut. Ovo je jedina plaža na ostrvu koja leti ume da bude puna turista. Odmah pored je nezvanična nudistička plaža Papa ta Chomata, u prevodu Sveštenikova zemlja. Ovo je možda najbolja plaža na ostrvu, a i retko je krcata. Zahvaljujući svojoj izolovanosti Skiros je, za razliku od većine grčkih ostrva, uspeo da zadrži tradicionalni karakter. Na Skirosu strancima nije dozvoljeno da kupuju imovinu, a lokalci su odlučni da se odupru navali turizma. Broj turističkih ležaja ovde iznosi samo 1 000. Na Skirosu je sahranjen engleski pesnik Rupert Bruk, za kojeg je Yejts jednom izjavio da je najzgodniji momak u Britaniji. Bruk je umro od infekcije 1915. godine na ostrvu Lemnos dok se spremao da sa vojskom krene u bitku na Galipolju. Sahranjen je u maslinjaku na Skirosu. Na Skirosu se nalazi i Institut za holističke studije koji organizuje programe joge i alternativne terpaije.

Samo smo spomenuli neke od lepota Sporada. Ali najlepše je kada ih Vi sami otkrivate a ima ih bezbroj. Siguran sam da ćete posle svakog jedrenja Sporadima imati nov predlog koja još mesta da ubacimo u ovu našu listu lepote. Prvi korak do uživanja i jedrenja je klik na link : jedrenje Sporadi

– Z@branjeno kopiranje i objavljivanje celine ili delova sadržaja bez saglasnosti Kluba Kaptena. Pitajte, dozvolićemo –

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail