FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
JEDRILICA ILI KATAMARAN

Težak izbor,  jedrilica ili katamaran?

Posle nekoliko jedrenja na jedrilici mnogi se zapitaju posmatrajući katamarane koliko je udobnije, lepše, sigurnije a takođe i koliko je skuplje iznajmiti katamaran za svoje sledece jedrenje.Koje su razlike, prednosti i mane jedrilice i katamarana. Tačnije ne može se to nazvati manama, jer oboje imaju svoje karakteristike koje ih odlikuju prilikom boravka I plovidbe.

– UDOBNOST

Složićemo se, kao u onom vicu: ipak, dvaput je dvaput. Svakako, da dva trupa katamarana čine da je udobnost na njihovoj strani. To ih čini veoma pogodnim za porodicu.Pre svega zbog velike površine salona, kokpita i palube koju će mnogi poželeti na svom brodu. Mnogo prostora i širina koju obezbeđuju dva trupa čine da nestaje osećaj “skučenosti” broda. Većina novijih katamarana poseduje i udoban sun deck na pramcu gde je nekada bila samo razapeta mreža između dva korita na starijim modelima a sada  često srećemo udobnu tapaciranu površinu. Na katamaranu je salon visoko iznad vodene linije za razliku od jedrilica kod kojih se silazi u potpalublje ispod vodene linije.

Udobnost katamarana se ogleda i zbog manjeg naginjanja tokom plovidbe, pa time i manje šanse da nekoga muči morska bolest (a o manama ćemo kasnije). Takođe više prostora znači i lakše kretanje po brodu, lakše kuvanje, serviranje, dok raspored kabina u dva trupa pruža više intimnosti. Katamaran ima manji gaz od jedrilice, zato se njime može prići bliže plaži ili uploviti u pliće uvale.

Ali!

Mora uvek da postoji i neko “ali koje sreću kvari”. To “ali” se u slučaju katamarana zove: dva trupa na talasima.

Pri plovidbi na nešto većim talasima koji su takođe deo plovidbe, zbog krute veze dva korita jedrenje katamaranom može izgledati kao vožnja kolima po makadamskom putu punom rupa. Naime, dok jedrilica svojm vitkim trupom uspešno seče talase, kod katamarana talasi izazivaju ljuljanje po dijagonali njegova dva trupa. Jer prvo jedno korito savlada talas a odmah zatim taj talas nailazi i na drugo korito.Ako nam takvi talasi na dužoj plovidbi dolaze pod lošim uglom iako nisu preveliki ili opasni, čine da plovimo uz mnogo pljuskanja uz česta gruba propadanja i ljuljanja.

Zato se neretko posade katamarana odlučuju da ostanu u marini po vremenu koje jedrilice koriste za pravo udobno jedrenje na većim talasima.

Još jedno “Ali” koje sreću kvari je pronalazak mesta u marinama. Katamranu je potrebno mnogo više prostora, barem dva mesta na vez u marini a ta dva nije lako pronaći jer je potrebno da su to dva susedna mesta koje će naš katamaran popuniti.

– SIGURNOST

Naravno da se pri turističkom jedrenju nećemo upuštati u rizične situacije ali dobro je znati da:

– Katamaran neće potonuti. Čak i kada se prevrne neće potonuti, ostaće da pluta. Sada ponovo ono “Ali” – Ali se neće ni ispraviti. To otežava pristup sigurnosnoj opremi a nastavak plovidbe je često nemoguć.

– Jedrilica će se ispraviti čak i ako jarbolom lupi o površinu mora, čak i ako je dohvati ogroman talas i prevrne, ona će se zbog svoje konstrukcije uvek ispraviti. To je velika prednost jer uz malo sreće biće moguće nastaviti plovidbu i uspostaviti kontrolu nad njom.

– GAZ

Jedrilica ima nešto veći gaz od katamarana pa treba voditi računa o dubini prilikom sidrenja na plažama. Često treba razmisliti i o uticaju pliime i oseke da bismo je zatekli na istom mestu na kome smo je ostavili.

– JEDRENJE

Možda ćete se iznenaditi ali katamarani su u principu brži nego jedrilice sa jednim trupom.

Brzina jedrilice je konstrukcijski ograničena, postoji jednačina za izračunavanje njene maksimalne moguće brzine koja zavisi od dužine vodene linije broda. Zato su veće (duže) jedrilice brže od kraćih jer imaju dužu vodenu liniju.

Pri turističkom jedrenju o kome i govorimo plovidba na katamaranu je povezana sa mirnijim iskustvom i stabilnijim vremenskim uslovima. Katamaran biraju ljudi koji žele udobnost i konfor.

Dok jedrilici jači vetar i talasi pogoduju jer upravo to što je naginjemo prilikom jedrenja mnogi jedriličari doživljavaju kao pravi smisao jedrenja.

– MANEVRISANJE I PRISTAJANJE

Katamaran ima dva motora koji su na krmi jednog i drugoga trupa. Zato je vrlo lako manervisati u marini ili na plaži. Nije naročito teško manervisati i vezati katamaran ali je zbog njegove veličine često je teško naći slobodno mesto u marini. Zato možete očekivati da ćete u sezoni kada su veće gužve više vremena provesti sa katamaranom na sidru nego na vezu uz obalu. Znači da ćete verovatno češće koristiti gumenjak da biste sa svog broda otišli do obale u kupovinu ili restoran.

Jedrilica je uža, fleksibilnija, zahvaljujući bow thrusteru (ako je ugrađen na vašoj jedrilici) i manje iskusni sliperi će je lako provući kroz prolaze između pontona u marini koji su puni vezanih brodova. U zavisnosti od konstrukcije jedrilice ćemo teže ili lakše njome upravljati u marini, mada generalno se smatra da je katamaran lakši za manevrisanje zahvaljujući motorima na oba trupa.

Jedrilica s jednim trupom će zato lakše pronaći mesto u marini, gotovo uvek se može zavući čak i kada na prvi pogled izgleda kao da tu nema dovoljno mesta za naš brod vešt skiper će “razgrnuti” mesto za naš brod.

– A CENA ?

Jedan stari turistički radnik koga sam poznavao je imao običaj da kaže : “Cene su takve kakve su.”

Jasno je da su cene katamarana nešto više nego jedrilica. Ipak razlika u ceni nije toliko drastična da bi bila jedini faktor odluke.

– Odluka je vaša

Odluku donosite vi, jer najbolje znate afinitete posade i želje na svom jedrenju.

Generalno, ljubitelji “vožnje” koji više vremena žele provesti u pokretu i jedrenju će se radije odlučiti za jedrilicu sa jednim trupom. Dok oni koji žele više vremena provesti na prostranom sun decku katamarana, žele veću udobnost i više prostora na brodu za svoju porodicu i prijatelje će izabrati katamaran.

Koju god odluku doneli nećete pogrešiti jer jedrenje je kao prava ljubav. Svaki sledeći put nova, drugačija, uzbudljivija i lepša.

A mi ćemo vam pomoći da pronađete za sebe odgovarajući jedrilicu ili katamaran ili jedrilicu ili katamaran ili jedrilicu… ili…katamaran… ili jedrili…

Nemojte istu godinu živeti 75 puta i to zvati životom. Oslobodite vezove, putujte, istražujte… 

R.Sharma

– Z@branjeno kopiranje i objavljivanje celine ili delova sadržaja bez saglasnosti Kluba Kaptena. Pitajte, dozvolićemo –

Jedrenje je drugarstvo
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail