FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lefkada, jedno od jonskih ostrva koje mnogi od nas već dobro poznaju po svojoj lepoti, zbog koje pojedini izvori tvrde da je rodno mesto Afrodite, grčke boginje lepote.

Afrodite, grčka boginja lepote

Svaka taverna sa zapadne strane ostrva je pravi vidikovac sa koga možete pratiti pratiti zalazak dok ispijajte mitos.

Cene na Lefkadi? Može se reći da su umerene, za dvadesetak evra kompletna porodična večera! Naravno ako vam neko “došapne” gde izaći i šta naručiti.

Skromno naseljena, ali vri u toku sezone. Najpoznatije plaže Katizma i Porto Kaciki se nalaze na zapadnoj strani ostrva. Šljunkovite su, posute belim oblutcima svih boja i oblika.

Lefkada, plaža Katizma

Plaža Katizma i tirkizna boja njenih plićaka koja već posle nekoliko metara brzo poprima modru boju morskih dubina. Stvoritelj kao da je mislio na fotografe kada je darivao boje ovome mestu. Nijanse zelenog, plavog, tirkiznog, modrog prelivaju se jedna u drugu.

Lefkada, plaža Porto Kaciki

Porto Kaciki je prava “in” plaža. Iako već prilično urbanizovana, ljudi joj nisu uspeli oduzeti ono što joj je priroda podarila. Svrstana među najlepše grčke plaže. Tirkizno more, plaža koja izgleda kao kombinacija Mirtosa sa Kefalonije i poznate Shipwreck plaže na Zakintosu koju znamo sa mnogobrojnih razglednica.

Prošlog veka ostrvo su pogodila dva zemljotresa. Zato na Lefkadi nema stare arhitekture. Ali ima toliko drugog. Pored plaže Girapetra nalazi se nekoliko vetrenjača, nekada, pre dva veka, bilo ih je mnogo više. Nosile su ruska imena – Orlov, Mecikof, Moskoviič što pokazuje nekada uticaj Rusa na ovom ostrvu.

Lefkada, tvrđava Santa Maura

Santa Maura tvrđava podignuta u srednjem veku, kasnije dograđivana, rušena, paljena, ponovo obnavljana i danas stoji na svom mestu. Ovde se u avgustu odigrava Festival govora i muzike.

Lefkada, najjužniji rt Lefkatas

Zapadna strana ostrva je okrenuta ka otvorenom moru, možete očekivati da se kupate u talasima. Najjužniji deo Lefkade je rt Lefkatas. To su bele stene, hridi, koje se uzdižu do 60 metara iznad Jonskog mora. Sa ovog rta prva je skočila boginja Afrodita, zbog neprežaljene ljubavi, Adonisa.

Grčka taverna

Ukratko, za Lefkadu kažu zbog dobrog položaja, vetra za jedrenje i odličnih plaža, da je raj za vlasnike jahtica i jedrilica. A kada kroče na obalu, biraće između nekoliko najboljih ribljih taverni u Grčkoj ili burnog noćnog provoda u turistički razvijenim mestima.

Ako imate želju da Lefkadu upoznate na drugačiji način, sa palube jedrilice i sa otvorenog mora, pogledajte program jedrenja Jonsko more, koji obuhvata i obilazak ovog divnog ostrva.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail