FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Santorini zalazak sunca

Trista metara od površine mora, uzdiže se strma litica na čijem vrhu ćete popiti kapućino na ivici kratera. Santorini je najzanosnije kikladsko ostrvo, čiji proslavljen zalazak sunca važi za jedan od najlepših na planeti. Ostrvo je ostatak od masivne erupcije i grotlo uspavanog ali aktivnog vulkana.

Santorini kaledra Fira

Dolazak brodom na Santorini je nezaboravno iskustvo. Prilikom prilaza, masivna ostrvska gromada izranja iz mora u vertikalnoj liniji dugoj 300 metara, i priređuje spektakularnu scenu. Po obroncima litice oko vrha – kaldere – načičkani su kafei, hoteli i restorani u kikladskom arhitektonskom stilu belo-plavih tonova.

Santorini

Na Santoriniju se pre 3.600 godina odigrala jedna od najmasivnijih poznatih vulkanskih erupcija – Minojska erupcija. Današnji izgled ostrva rezultat je te kataklizmične eksplozije pepela i lave koja je izvor brojnih mitova, među kojima je i Platonova priča o izgubljenoj civilizaciji Atlantidi. Pretpostavlja se da je ta erupcija dovela i do pada Minojske civilizacije na Kritu.

Santorini - pogled sa kaldere Fire

Santorini je poznat po vinima koja se na ostrvu prave od antičkog doba, kao i po lokalnim specijalitetima kao što su ćuftice od paradajza, beli patlidžan i mahunarka sunčeve boje – fava.

Santorini crvena plaža

Ima izuzetno zanimljive arheološke lokalitete kao što je Akrotiri – naselje iz bronzanog doba koje je vulkanska lava uništila a pepeo očuvao, i lepe plaže sa crvenim stenama, belim peskom i crnim kamenčićima.

Santorini plaža Perissa

Kada se jednom popnete uskim belim stepenicama i prošetate puteljcima nestvarno lepe kaldere Fire ili Oie, predviđam da će vas zauvek proganjati sećanje na čudesno lepe prizore Santorinija.

Santorini

Santorini je ostrvo za vas ako:

  • vas pogled na pučinu napaja i usrećuje;
  • volite da istražujete neobična mesta;
  • vas magično lep zalazak sunca opija više nego brza vožnja ili tekila.

Santorini nije ostrvo za vas ako:

  • ne možete da zamislite izlazak bez štikli ili špicastih cipela;
  • želite da se svojim džipom dovezete do samog ulaza lokala u koji idete;
  • vam dah oduzima pogled na Hermesov izlog, ali ne i na liniju horizonta u kojoj se spajaju nebo i more.

Zahvaljujemo se Ani, autorki ovog teksta, koji je uz njenu saglasnost preuzet sa bloga talassi.net

Ako vam je ovaj članak zagolicao maštu i poželeli ste da obiđete Santorini, nema za to boljeg načina od jedrenja, u okvru programa jedrenje Kikladi.

A za kraj, jedan kratak video sa ovog predivnog grčkog ostrva.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail