FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

i još nekoliko dobrih saveta…

Ako niste skiper biće vam sigurno zanimljivo da zavirite u ove aplikacije i saznate više o alatima koje koristi vaš skiper…

A ako ste skiper sigurno ste koristili ove aplikacije, recite nam šta Vi mislite o njima ili nam preporučite još neku (od viška glava ne boli) jer dobro je biti u toku dešavanja…

U današnjem digitalnom dobu kada ležemo i budimo se uz mobilni telefon, koristimo ga od online plaćanja do traženja recepta za pitu od jabuka pokazale su se mnoge korisne aplikacije namenjenu jedrenju i jedriličarima. Iako u školi jedrenja Kluba Kapetana radimo klasičnu navigaciju pomoću mape i kompasa na našim jedrenjima se ne odričemo usluga moderne tehnologije.

U ovom tekstu ću vam preporučiti nekoliko korisnih aplikacija koje rado koristimo i koje nam olakšavaju planiranje i samu plovidbu na turi jedrenja Kluba Kapetana.

windy sailing

VREMENSKA PROGNOZA

WINDY  – APLIKACIJA VREMENSKE PROGNOZE.

 

 

Windy je, slobodno možemo da kažemo najpopularnija aplikacija za vremensku prognozu. Mnogi skiperi je koriste za planiranje ture i za praćenje vremenskih prilika tokom plovidbe.

Postoje tri jaka razloga zašto:

  • Neverovatno je jednostavan za upotrebu. Raspored i koncepcija su urađeni tako da vas praktično vode kroz aplikaciju i nude vam često prave odgovore čak pre nego ih potražite. Neko se ozbiljno potrudio da sve to kvalitetno osmisli da bude ovako udobna za upotrebu.
  • Obuhvata mnogo tema koje su značajne tokom plovidbe: vetrovi, olujni vetrovi, talasi, temperature, padavine…
  • Prikazuje vrlo tačnu desetodnevnu vremensku prognozu prikazanu na animiranoj mapi i to bez reklama
  • Povrh svega windy ove usluge pruža besplatno.

 Iako govorimo o aplikacijama moram da spomenem i jedan sajt koji rado koristim za vremensku prognozu i to sa velikim poverenjem.  www.meteo.gr  Grčki sajt za vremensku prognozu (priča se da koriste njihove vojne podatke) pokazao se kao vrlo pouzdan. Nije jednostavan za korišćenje kao windy ali kada se navikneš, izabereš eng veziju sajta i posle desetak minuta korišćenja uđeš u fazon postane ti drag kao i meni.  😉  Za početak treba na sajtu izabrati opciju sailing sa ikonicom jedilice , zatim izabrati regiju koja vas znima i dalje … prepuštamo vama. Ažurira se na svaka tri sata, treba pratiti ažuriranja jer ono što niše danas je sigurno preciznije nego što je pisalo juče ali generalno je precizan.  I naravno, besplatan je za korišćenje.

 

NAVIGACIJA

NAVIONICS  – Najpopularnija, najviše korišćena, hvaljena aplikacija čije snimke ekrana skiperi objavljuju na FB grupama kada žele da se pohvale koliko su brzo jedrilili ili kuda su “provukli” svoj brod i za još mnoge druge namene…

navionics saailing3Osnovna namena je da nam pokazuje trenutnu poziciju našeg broda. Kada pravilno popunimo podatke o brodu (dužina, gaz, širina, krstareća brzina…) odličan je za planiranje ture. Pri planiranju ture ima opciju da sami ručno biramo prolazne tačke ili da  automatski program izabere rutu. Slobodno se može verovati automatic route jer će proračunati bezbednu a najkraću rutu to našeg odredišta. Takođe pri manuelnom režimu Navionics nam neće dozvoliti prolaz opasnim rutama za naš brod. Obeležiće takve deonice i preporučiti nam sigurniju varijantu. Ukratko moža mu se verovati.

Tokom plovidbe precizno pokazuje našu lokaciju, kurs, brzinu, proračunava daljinu vreme do promene kursa i do odredišta. Uporedo pokazuje naš planirani i trenutni kurs… Ima mnogo drugih korisnih opcija, precizne nautičke mape mogu se uveličati na ekranu do sitnih preciznih detalja… Koristan pri izboru uvale za kupanje ili noćenje ako niste bili u toj regiji možete se osloniti na podatke navioniksa. Ažurirane mape i mogućnost da prijavite eventualna neslaganja mape i stvarne situacije mu povećava preciznost. Dešavalo se da ubrzo bude ažurirana mapa kada se na primer pojavi neka nova olupina ili sprud koji utiču na plovidbu.  Plaća se, oko 20 evra godišnje, zavisi koliko ste skinuli mapa i regija u kojima želite da plovite. Ipak, ima promo besplatan period od 15 dana koji dobro radi.

Na ovom linku se može na PCu “igrati” besplatno: https://webapp.navionics.com/  Ali bolje je da se koristi kao aplikacija na telefonu jer tek tada u punom sjaju pokaže svoje mogućnosti zato što ima i HD verziju koja je dostupna.

Da, istina je da na svakoj charter jedrilici treba da bude neki od sistena kao Garmin, Simbad ili slično… Ali može se dogoditi da učitane mape i nisu najsvežije, da je podešen na neki od jezika koji ne razumemo a neki ćemo se složiti, ni svoj mobilni ne bih lako vratio na žaljeni jezik ako bi mi neko promenio recimo da Španski ili Mađarski.  Zašto bih se sa svakim novim jedrenjem navikavao na drugi model navigacije. To su razlozi zbog kojih koristim Navionics. Osim toga “u džepu” imam i informacije o: dubinama, grebenima, plažama, mesta za sidrenje, marine i luke detalno opisane…

Uspomene sa jedrenja takođe ostaju u memoriji: pređena putanja, vreme puta, zaustavljanja… sve to ostaje ucrtano na digitalnoj mapi. Moram vam priznati, često posle vežbi jedrenja u našoj školi za skipere trasa pređenog puta izgleda kao da su se deca zaigrala flomasterom na mapi. Obeležen je svaki kurs, skretanje, tak, gibing i pristajanje koje smo toga dana uradili. A kada se vežba toga ima mnogo na mapi.

ALARM SIDRA 

Korisna aplikacija za skiperov “miran san” – Anchor alarm)

anchor-alarm 10

 

Noćenje na plaži ili uvali nosi određene rizike. Naravno želimo da ti rizici budu pod kontrolom. Zato ćemo proveriti sigurnost naše pozicije, udaljenost od plićaka i hridi, sidro, dužinu lanca…

Proverićemo i vremensku prognozu i donećemo procenu da li želimo zaista ovu noć da provedemo usidreni u skrivenoj uvali.  Vreme povoljno, plaža predivna, noć zvezdana… Odlučili smo, spavaćemo noćas ovde.

 

Veče pada, hvata nas san…

Ako smo sve prethodno uradili i proverili za miran san je potrebno još samo da budemo sigurni da se nećemo ujutru probuditi nasukani ili tokom noći “čuknuti” komšijski o brod.

KORISNI SAVETI NA JEDRENJU:

Aplikacije koje smo naveli neće biti od koristi ako ne mislite i na ovo:

  • Vodootporna futrola za mobilni.

Želimo da mobilni ostane suv na našem jedrenju I da nas dobro služi. Poželimo nekada i da otplivamo do bara na plaži, u futroli osim mobilnog možemo  poneti i novac za frape. Suva futrola za mob

 

 

  • Mobile power bank. Dodatna baterija za punjenje mobilnog dobro dođe. Može se dogoditi i da nam ne zatreba jer jedrilice imaju solarne ćelije, invertere I razne druge izvore napajanja. Ali ja je uvek nosim. Koristim je često jer izvodi punjača nekada nisu tamo gde je skiperu potrebno a nema koristi od mobilnog koji sam ostavio u potpalublju na punjenje. Zato power bank uvek imam u mojoj mornaskoj torbi.

Dobar vetar i mirno more… vidimo se na jedrenju.

Z@branjeno kopiranje sadržaja i delova sadržaja bez saglasnosti Kluba Kapetana! Pitajte, dozvolićemo.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail