FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Neznanac s kojim ću provesti letovanje – skiper

Verovatno najbitnija karika od koje zavisi da li će nam ovo jedrenje ostati u (samo) lepoj ili (što je uobičajeno) u prelepoj uspomeni je naš skiper.

Ok, svi znamo da je skiper onaj ko upravlja jedrilicom. Ali dobar skiper je onaj koji ume da jedri, sidri, vezuje čvorove ali pre svega voli rad s ljudima. Jer skiper je onaj neznanac s kojim ćemo provesti svoje letovanje. Mi ćemo biti na odmoru a on će biti na poslu sledećih 7 dana po 24 časa.

Skiperi Kluba Kapetana su se pročuli po tome da se trude da što više plove na jedra, pa logično na jedrenju smo. Bili smo često iznenadjeni kada po isplovljavanju iz luke razvijemo jedra a ekipa nas pita “pa vi to odmah da jedrimo, prošle godine naš skiper je tek poslednjeg dana malo razvio jedra “. Uobičajeni odgovor je “došli ste na jedrenje”. Znači to smo razrešili, mi jedrimo i kada god ima smisla (vetra) razvićemo jedra ako i ekipa to želi.

Da li mi je skiper uopšte potreban ?

Ako imate dozvolu za jedrenje a ipak nemate naročito iskustva na moru, doneli ste dobru odluku kada ste se odlučili da angažujete iskipera. Svaka regija, more, pa čak i svako ostrvo ima svoje osobenosti i tajne ima svoju narav koja često ume da iznenadi. Zato je dobro biti na brodu s nekim ko sve to poznaje.

Kao što najbolja roba retko stoji u izlogu, tako i najlepša mesta, plaže uvale nisu uvek “na izvolte”. Skiper će vam u zavisnosti od interesovanja ekipe predložiti i odvesti vas na mesta koja vas interesuju. Ne, ruta jedrenja za ovih 7 dana nije uklesana u kamenu, može se menjati, dopunjavati, prilagoditi.

Kako planirati rutu za naše jedrenje?

Pre polaska još kod kuće razmišljamo koja ostrva i plaže bismo voleli da posetimo. Dolaskom na jedrilicu počinje naše jedrenje i potrebno je da uz dogovor sa skiperom uskladimo želje i mogućnosti. Skiper poznaje regiju, zna koliko nam je vremena potrebno do plaže na kojoj se želimo sutra kupati ali zna i kada je potrebno poći sa plaže da na vreme uhvatimo mesto u marini da bi uveče izašli u grad. Predočiće nam mogućnosti i pomoći u izboru.

 On prati vremensku prognozu, uslove plovidbe, stanje broda, zalihe vode i goriva, brine o bezbednosti broda i posade i na osnovu mnogih informacija odlučuje o našoj plovidbi. Plan rute se menja, prilagođava zbog raznih okolnosti.

 Zato, pri donošenju plana jedrenja skiperova reč je poslednja, a on će naravno da se potrudi da u skladu s realnim uslovima plovidbe izađe u susret željama posade.

Da li moramo da pomažemo skiperu ?

Skiper bi jednako prevezao jedrilicu i ako je sam na njoj, znači ne mora mu niko pomagati oko upravljanja. Ali treba znati da jedan je način i stil plovidbe kada si sam a naravno brži i svima udobniji način je u saradnji sa posadom. Dizati sidro, rad sa konopima, podešavati jedra je mnogima zanimljivo i zabavno. Skiper će vas rado uputiti u osnovne radnje ako pokažete interesovanje. Tako postajemo ekipa. Već sutradan ćemo ponosni zajedno  vezati jedrilicu uz obalu kao prava ekipa, dok nas (kao i uvek) prate pogledi radoznalih šetača u marini.

Da li je jedrenje fizički zahtevno?

Jedrenje nije opasno. Znamo da deca od 7-8 godina vežbaju i takmiče se na malim jedrilicama. Mi jedrimo na velikim jedrilicama ali princip je isti. Jedri se znanjem a ne snagom. Naš najmlađi član ekipe je imao 16meseci i uživao je a Kapetan Džon III je naš  instruktor koji u svojoj 76toj godini aktivno jedri, održava obuku polaznicima i vozi ture.

Naravno, da bismo zaista uživali u bezbednom jedrenju potrebno je pridržavati se saveta skipera i bezbednosnih propisa.

Kako uopšte izgleda naše jedrenje?

Mnogi zamišljaju jedrenje kao što su videli u na TV-u, onako da svi visimo na ivici jedrilice, drugi zamišljaju kako s vetrom u jedrima klizimo preko talasa s čašom vina u ruci. U pravu su i jedni i drugi. Zato što će skiper prilagoditi stil jedrenja afinitetima posade, pa to može biti sportsko ili udobno turističko jedrenje dok klizimo ka odabranoj plaži.  

Spavamo li u uvali na sidru ?

Da, ekipe koje uživaju u prirodnom okruženju po nekoliko noći provedu u mirnoj uvali pod zvezdama. I skiper spava na istom brodu u istoj uvali. Ali spava “na jedno oko” a drugim prati da li sidro drži, da li se brod održava na izabranoj poziciji, da li se podiže vetar, da li se “komšijski brod” dobro drži na sidru… Kao što rekosmo 7 dana po 24h je na poslu. 

Šta ako ga nervira naš izbor muzike ?

Skiperi su najčešće druželjubivi ljudi širokih shvatanja. Razumemo da se svako zabavlja na svoj način, to se odnosi i na muziku. Zaboga, pa na odmoru smo. Naravno oko nas ima i drugih brodova,  iako se često veče završi dobrim druženjem sa ljudima koji su usidreni pored nas,  treba imati obzira prema komšiluku kojima buka ne odgovara kao i prema ,,kućnom redu,, u marinama.  Skiper će znati gde se šta može.

A zašto posada hrani skipera ?

Sinoć smo se dogovorili koju plažu ćemo danas posetiti, do nje nam treba oko 2-3h plovidbe. Najlepše je na plažu stići oko 9-10h ujutru i uhvatiti jutarnje plivanje u mirnoj uvali. Isplovićemo oko 8h da bi na plažu stigli do 10h. Skiper će ustati oko 6,30-7h da pripremi jedrilicu, još jednom proračuna rutu, proveri gorivo, složi konope, možda i spusti u potpalublje čaše i tanjire koji su nam sinoć ostali da bi bezbedno plovili. Tokom plovidbe, neki smo već budni , popićemo jutarnju kafu, prezalogajiti doručak…  U planirano vreme stižemo na plažu, neki se tek bude. Sidro je bačeno, skiper još uvek nije završio svoj posao, kontroliše da li sidro drži, prilaze drugi brodovi pazi na njih i na naš brod… A kada da pripremi svoj doručak i napravi salatu već je skoro podne?? Razlog je čisto praktičan, iako možda tako ne izgleda ali skiper realno nema mnogo vremena da priprema hranu. A prosto i red je poslužiti nekoga koga smo angažovali kao člana ekipe. Kada je u prilici i sam skiper pripremi večeru za ekipu ili počasti.

Koliko je to odgovarn posao?

Najmanje važna stavka koja nam ipak svima prva padne na pamet je, koliko košta ovaj brod? Jedrilice na kojima se uobičajeno plovi koštaju od 60.000 pa do nekoliko stotina hiljada evra. Kada se ošteti nešto od recimo 130.000 evra šteta je uvek velika. Zato treba imati razumevanja kada skiper odluči za neki manevar, jer njegovo ime je na prvom mestu crew liste i vlasti ili vlasnik jedrilice će sa njime razgovarati o nadoknadi štete.

A najvažnija stavka je bezbednost posade. Zato će skiper smanjiti nagib jedrilice kada neko od posade siđe u potpalublje, da prati kretanje svih članova na palubi, i misliti o njihovom položaju u odnosu na bum ( nosač glavnog jedra čije ime sve objašnjava), razne kanape, pripone, otvorene prozore u koje se može upasti i slično. Niko nije svemoguć i svevideći ali skiper će učiniti sve što je moguće da predupredi slične neprijatnosti.

Skiper će paziti i na sitnice koje mogu da poremete naš konfor, pratiće stanje zaliha vode, jer nema supermarketa na otvorenom moru i pustim plažama, promene vremenskih prilika jer nam neće biti udobno ako spavamo na sidru pod jakim vetrom i velikim talasima, otkriće nam dobar a ne preskup restoran za koji zna, setiće se da baš u sledećoj marini možete uplatiti dopunu za mobilni i još mnogo drugih sitnica koje nam upotpunjuju prijatan odmor i jedrenje.     

Da li je bakšiš OK ?

U svetu kao i kod nas bakšiš je uobičajen kada je u pitanju pružanje usluga.

Čuli ste kolike su dnevnice stranih skipera a sigurno ćete čuti kolike su i naših. Ukratko,
srazmerne su uslovima i našim prilikama.

Možemo častiti skipera, ostaviti bakšiš srazmerno tome koliko smo zadovoljni uslugom. Neće se niko uvrediti jer skiperski posao je na kraju ipak posao.

Kliknite na link i izaberite regiju kojom ćemo jedriti i ne brinite u dobrim ste rukama 🙂 https://grckajedrenje.com/

By Skiper – Dec.2018.

– Z@branjeno kopiranje i objavljivanje celine ili delova sadržaja bez saglasnosti Kluba Kaptena. Pitajte, dozvolićemo –

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail