Jedrenje i suveniri

 

PET SUVENIRA KOJE TREBA PONETI SA JEDRENJA

Suveniri pomažu da se na trenutak ponovo vratimo na draga mesta. Posle svakog putovanja ostaju uspomene.

Koje suvenire poneti sa jedrenja u Grčkoj ? 

Često se dogodi da posle predivniog putovanja te uspomene brzo izblede. Ne možemo se setiti kako se zvala ona uvala ili ostrvo gde smo se divno proveli. 

Ali ponekad je dovoljno i posle dugo vremena samo da zažmurim, duboko udahnem i ponovo prizovem onaj isti osećaj koji bio baš u tom trenutku, tada na tom mestu koje sam posetio. Da se osetim da kao da sam ponovo tamo.

Suveniri pomažu da se na trenutak ponovo vratimo na draga mesta.

Otkriću vam malu tajnu, ima stvari koje pomažu da prizovemo osećaj, uspomene, ukuse, mirise koji su nam neko putovanje učinili nezaboravnim. 

Ne znači da će skup suvenir probuditi sećanja na neko mesto. Ustvari, može se dogoditi da čak pomislite ,,šta mi je to trebalo? Dao sam 150eur za ovo.   Uvek se prisetim kada mi je prijatelj iz Kanade doneo pepeljaru u obliku kanadskoe zastave. Zahvalim se okrenem pepeljaru a dole piše – made in Chaina.

 

Zato osvrnite se oko sebe i pogledajte koje predmete koriste, šta jedu, koju muziku slušaju lokalni stanovnici. Sigurno ćete i sami koristiti mnoge od tih stvarčica tokom boravka u mestima koje posećujete. Najčešće su to baš oni pravi i najdraži suveniri.

Svaka država ima svoje osobenosti, svako more je drugačije, svako ostrvo je jedinstveno a svako jedrenje je nova avantura.

Zato :

  • Maslinovo ulje. Koristićete ga svakodnevno. Ali ako ga je proizveo lokalni proizvodjač i donesete ga u Srbiju, svaki sledeći put kada začinite salatu setićete se trenutaka na jedrilici i ponovo osetiti ukus mora, sunca vetra i jedrenja na mestima gde ste istim tim uljem prelivali lokalne djakonije.
  • Mastika ili Uzo. Zavisi od regije koje piće je popularnije medju lokalnim stanovnicima. Ali kada naspem uzo sa Skopelosa, ili čašu vina sa Skiatosa u čaši mi se nalazi ono isto more, sunce, arome koje su me tada orkuživale a sada sam ih preneo u svoj dom.
  • CD sa aktuelnim hitovima. Hteli to ili ne najčešće ste bili ,,primorani,, da slušate tu muziku, jer sve lokalne radio stanice su tih nekoliko dana vrtele iste pesme. Posle trećeg dana ste ih sigurno već i zavoleli. Imam kolekciju donetu sa raznih putovanja. Često kada želim da se opustim preslušam neki od njih i u mislima odlutam na mesta na kojima sam uživao dok sam ih slušao.
  • Praktični predmeti kao, mornaska majca a često i odevni predmet tipičan za oblast u kojoj boravite. Dobri su i za poklon prijateljima a ja kada obučem majcu sa neke regate ili putovanja, toga dana kao da sam ponovo tamo. Osećaj je sličan kao kada obučem majcu koju mi je poklonila draga osoba pa sam joj toga dana bliže.
  • Mornarske torbe ili slični predmeti sa jedrenja su uvek korisni i bude znatiželju prijatelja kada ih vide jer jasno je da to nije obična torba već namenski pravljena za avanturu koju im kasnije morate prepričati.

    Pet suvenira smo nabrojali a sada ono obavezno :

  • Naaaaravno! Magnetići. Da pravljeni su verovatno u Kini , svi ih imaju, nisu ništa naročito ali kada god podjete po pivo setićete se provoda i druženja sa ture na kojoj ste sjajno proveli.

Da zaključimo. Pravi suvenir je onaj predmet koji u vama budi lepa sećanja na neko putovanje.

Ne mora se kupiti u galeriji, tržnom centru ili ekskluzivnom salonu. Već to je ono što će vam izmamiti osmeh i vratiti vas ponovo na draga mesta za koja vas vezuje.

Za svoje buduće lepe doživljaje na koje će vas podsećati suveniri kliknite na https://grckajedrenje.com/jedrenje-sporadi/

🙂

Skills

Posted on

26/10/2017